Ränteexempel lån:
Belopp: 100.000 kr
Löptid: 5 år
Individuell ränta: 3,3% – 1270%
Effektiv ränta: 6,91%
Totalt att betala: 117.961 kr
Total lånekostnad: 17.961 kr
Det nominella ränteintervallet som Bank24 visar sätts individuellt baserat på din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga.
FAQ
Vad är en betalningsanmärkning?
En betalningsanmärkning är en anteckning i en persons kreditupplysning som indikerar att personen har missat en betalning eller inte har betalat en skuld i tid.
Hur får man en betalningsanmärkning?
Man får en betalningsanmärkning när man inte har betalat en skuld i tid eller har missat en betalning. Det kan vara en räkning, en lånebetalning eller någon annan form av skuld.
Hur länge stannar en betalningsanmärkning kvar?
En betalningsanmärkning stannar kvar i kreditupplysningen i tre år.
Är det möjligt att få lån med en betalningsanmärkning?
Ja, det är möjligt att få lån med en betalningsanmärkning, men det kan vara svårare och man kan behöva betala högre ränta. Många långivare erbjuder lån till personer med betalningsanmärkning, men det är viktigt att jämföra olika alternativ för att hitta det bästa erbjudandet.
Hur kan man undvika att få en betalningsanmärkning?
Man kan undvika att få en betalningsanmärkning genom att se till att man har en realistisk budget, betalar sina räkningar i tid och undviker att ta på sig för många krediter samtidigt. Det är också viktigt att regelbundet se över sin kreditupplysning för att vara säker på att den är korrekt.
Kan ni ta bort min betalningsanmärkning?
Nej, vi kan ej ta bort betalningsanmärkningar. Endast den organisation som registrerat anmärkningen kan göra detta. Har du väl fått anmärkningen går den inte att bli av med innan tidsfristen går ut.
Kan jag få lån om jag har skuldsaldo hos Kronofogden?
Nej. Med ett aktivt skuldsaldo hos kronofogden kommer du inte kunna låna på ett traditionellt sätt hos kreditgivarna. Det kan finnas privata aktörer som tillåter detta men då är räntan skyhög oftast.
Försvinner betalningsanmärkningen om jag betalar skulden till Kronofogden?
Ja, om du betalar din skuld till Kronofogden så kommer betalningsanmärkningen att tas bort från din kreditupplysning. Men det är viktigt att notera att betalningsanmärkningen är synlig i kreditupplysningen i tre år från det att den registrerades. Så även efter att skulden är betald, kan anmärkningen fortfarande påverka din kreditvärdighet i en begränsad tid.
Får jag en betalningsanmärkning vid ett betalningsföreläggande?
Om du får ett betalningsföreläggande från Kronofogden kan det leda till en betalningsanmärkning på din kreditupplysning. Ett betalningsföreläggande är en formell uppmaning från Kronofogden att betala en obetald skuld. Om du inte betalar skulden efter att du har fått ett betalningsföreläggande, kan det resultera i en betalningsanmärkning. Det är därför viktigt att ta betalningsförelägganden på allvar och försöka lösa skulden så snart som möjligt.
Kan man låna med en borgensman om man har betalningsanmärkning?
Ja, det är möjligt att låna med en borgensman även om du har en betalningsanmärkning. En borgensman är en person som ställer säkerhet för ditt lån och tar ansvar för att betala tillbaka lånet om du inte kan göra det själv. Genom att ha en borgensman kan du öka chansen att få ett lån, eftersom långivaren har en annan person som säkerhet för lånet. Men det är fortfarande möjligt att långivare kan neka ett lån trots en borgensman på grund av din betalningshistorik och kreditvärdighet. Så det är fortfarande viktigt att ha en stabil ekonomi och jobb för att öka chanserna att få ett lån, även med en borgensman.
Lån med betalningsanmärkning
Det går att ta ett lån med betalningsanmärkning även om förutsättningarna är lite sämre. Det finns flera aktörer som kan hjälpa till med ett lån även om det är en större risk för dem. Det finns kreditgivare som erbjuder SMS-lån, snabblån och blancolån med betalningsanmärkning.
Innan du gör en ansökan är det viktigt att läsa vilka krav kreditföretaget ställer till dig som ansökande. Har du nyligen fått en betalningsanmärkning kan det vara svårt få en ansökan beviljad. Oftast brukar de kräva att det har gått minst 6 månader efter den senast registrerade anmärkningen.
De bästa förutsättningarna är när du har äldre skulder eller anmärkningar. Bra att veta är att en låneansökan aldrig blir beviljad om du har aktuella skulder hos Kronofogdemyndigheten.
Kreditgivare som beviljar lån trots betalningsanmärkning ser förutsättningarna du har att betala lånet i nuläget och i framtiden.
Har du en bra betalningsförmåga och betalningsanmärkningar som ännu inte har blivit avregistrerade så har du ändå en stor chans att få låna med betalningsanmärkningar.
Räntan på lånet kan däremot bli lite högre än ett lån utan anmärkning. Räntorna sätts vanligen individuellt beroende på hur din ekonomiska situation ser ut vid ansökan. Har du en bra inkomst och låga utgifter har du möjlighet att få en lägre ränta.
Idag tar det 3 år att bli av med en betalningsanmärkning. Under tre år kan en persons liv och ekonomi förändras drastiskt och då tycker flera kreditinstitut att man ska ha rätt till en andra chans. Alla kan hamna i en situation där pengarna inte räcker till och man inte har någon möjlighet att betala en eller flera räkningar.
Arbetsmarknaden i Sverige är oberäknelig, därför kan en persons inkomst ändras drastiskt ganska så snabbt vilket kan leda till betalningsoförmåga.
Betalningsanmärkningar: Hur man undviker och hanterar dem
En betalningsanmärkning är en varning i kreditupplysningen som visar att en person har misskött sin ekonomi och inte har betalat sina räkningar i tid. Det kan ha negativa konsekvenser för en persons förmåga att få lån, hyreskontrakt och andra typer av krediter i framtiden.
För att undvika betalningsanmärkningar är det viktigt att ha en god ekonomisk planering och att se till att man har tillräckligt med pengar för att betala sina räkningar i tid. Om man ändå hamnar i en situation där man har svårt att betala sina räkningar, är det viktigt att ta kontakt med sin kreditgivare så snart som möjligt för att diskutera möjliga lösningar.
Hur man hanterar en betalningsanmärkning
Om man har fått en betalningsanmärkning är det viktigt att ta tag i situationen omgående och göra det som krävs för att lösa problemet. Följande steg kan hjälpa till att hantera en betalningsanmärkning:
✓ Ta reda på orsaken till betalningsanmärkningen.
✓ Försök att lösa problemet med kreditgivaren.
✓ Se över sin ekonomi och gör en plan för att undvika framtida betalningsanmärkningar.
✓Ansök om att få betalningsanmärkningen raderad om den inte längre är aktuell.
Tips för att förbättra sin kreditvärdighet
För att förbättra sin kreditvärdighet och undvika framtida betalningsanmärkningar är det viktigt att följa några enkla riktlinjer:
✓ Se till att alltid betala räkningar i tid.
✓ Ha en realistisk budget och se till att man har tillräckligt med pengar för att betala sina räkningar varje månad.
✓ Undvik att ta på sig för många krediter samtidigt.
✓ Se över sin kreditupplysning regelbundet och rätta till eventuella felaktigheter.
Villkor – Ränta
Långivare som beviljar lån med betalningsanmärkning ställer olika krav. Generellt så behöver du ha en bra ekonomi i dagsläget även om du har betalningsanmärkningar. Du kan därför inte ha aktuella skulder hos kronofogden.
Du ska vara svensk medborgare, ha en svensk folkbokföringsadress och ett privat bankkonto i ditt namn. Läs villkoren på respektive företags hemsida för att få reda på vilka villkor som gäller hos dem.
Ett lån för dig med ekonomiska svårigheter är mer kostsamt än för en person med en ordnad ekonomi. Anledningen är att det är en större risk för en kreditgivare att låna ut pengar. Räntan baseras utifrån din ekonomiska situation. Din inkomst, dina utgifter och när fick du senast en anmärkning.
Om du är skuldfri och det inte har skett några negativa förändringar i din ekonomi på en längre tid ses det som positivt och du kan ha möjlighet att få en bättre ränta. Låneföretag tar ofta i beaktning om du ska lösa befintliga lån eller krediter i samband med låneansökan.
Även om du har en svårare ekonomisk situation bör du försöka förhandla om räntan du erbjuds. Framförallt om den känns väldigt hög jämfört med en motsvarande låneränta vid ett lån utan anmärkning. Det är inte säkert att du får en bättre ränta vid en förhandling, men det är värt ett försök då lånet inte blir lika kostsamt.
Kreditupplysning
En kreditupplysning görs alltid i samband med en låneansökan. Även om du redan vet och har uppgett att du har en betalningsanmärkning så måste det göras. Företag som bedriver utlåning måste göra en kreditkontroll i samband med alla ansökningar enligt lag. Vid en kreditupplysning får kreditinstitutet reda på all fakta kring din ekonomi.
Det är utifrån kreditupplysningen de kan göra en kreditbedömning för att kunna bevilja dig ett lån. Vid ett avslag efter en kreditbedömning måste de uppge på vilka grunder avslaget har gjorts.
Avgifter
Det finns olika avgifter som tillkommer när du ansöker och får ett lån beviljat så som uppläggningsavgift, aviavgift och ränta. Det förekommer också andra avgifter vid till exempel sen inbetalning så som, dröjsmålsränta, påminnelseavgift och administrationsavgift. Skulle ärendet gå vidare till nästa instans så tillkommer det en inkassoavgift från ett inkassobolag.
I samband med din låneansökan tillkommer det en hel del administration för kreditinstitutet i form av kontroller och avtal. För det här arbetet tar företagen ofta ut en avgift som kallas för uppläggningsavgift. De flesta privatlån har en startavgift medans de lite dyrare snabblånen ofta är kostnadsfria vad det gäller startavgift.
Dröjsmålsränta erläggs som ersättning när en faktura betalas in efter fakturans förfallodatum. Räntan debiteras låntagaren för de dagar som gått över faktureringsperioden. Hur mycket som tillkommer i dröjsmålsränta vid en sen inbetalning informeras i lånets villkor.
Påminnelseavgift är en avgift som tillkommer när företaget inte har fått en faktura inbetald på förfallodatumet. De måste då skicka ut ytterligare en avi för att påminna dig som gäldenär om att fakturan är obetald. Företaget har därför rätt till en förseningsersättning.
Administrationsavgift eller aviavgift betalar du för det administrativa arbetet som företaget gör i samband med din faktura. I avgiften inkluderas pappersutskrift, kuvert och porto. Väljer du att betala via autogiro eller e-faktura kan du slippa den avgiften.
Fakta – Statistik
Tyvärr har det blivit ganska vanligt i samhället med betalningsanmärkningar. Enligt rapporten fram till 2015-12-31 fanns det 427 734 privatpersoner med aktuella skulder hos Kronofogdemyndigheten och den totala skulden var på 72,4 miljarder kronor. Det gjordes också 10 071 ansökningar om skuldsaneringsärenden.
Råd och ekonomiska tips
Jag har en skuld hos kronofogden, kan jag få lån ändå?
Om du har aktuella skulder hos kronofogden är det svårt att få ett lån beviljat. Har din ekonomi förändrats och skulden är gammal så kan du förklara din situation för kreditgivaren.
Förklara om du har en aktuell återbetalningsplan och hur den är upplagd. Eventuellt kanske företaget kan göra ett undantag men det beror helt på hur din ekonomiska situation ser ut.
Stor skuldsättning
Om du är högt skuldsatt är du en alltför stor risk för ett kreditinstitut för att kunna beviljas att låna med betalningsanmärkning. Är du i en sådan situation bör du inte ta ett nytt lån även om en ansökan skulle bli beviljad. Din ekonomi kommer att bli mer ansträngd och du kommer att få svårigheter med återbetalningen.
Försök att få en ordnad ekonomi innan du gör en låneansökan. Det finns mycket hjälp att få hos kommunen. Det finns också möjlighet att ansöka om skuldsanering om du uppfyller de krav som ställs vid en sådan ansökan.
Jag har betalningsanmärkning men inga skulder
Om du har en bra inkomst, är skuldfri men har en eller flera anmärkningar finns det goda chanser för dig att få ett lån beviljat. Vilka kriterier du som sökande ska uppfylla hittar du på företagens hemsidor. Det är också bra att ringa kundtjänst innan du skickar in din låneansökan.
Förklara din ekonomiska situation så att de kan svara på vilka förutsättningar du har att få lånet.
Hur kan jag själv förbättra min ekonomi?
Om du är skuldsatt och har svårt att få inkomsten och utgifterna att gå ihop så har vi några råd du kan prova. Hjälper inte det råder vi dig att söka professionell hjälp hos en ekonomisk rådgivare.
- Skaffa dig en full överblick över din inkomst och dina utgifter. Sammanställ dina utgifter och räkna ihop ditt skuldsaldo, jämför utgifterna med inkomsterna.
- Rensa bort onödiga utgifter som till exempel prenumerationer och omotiverad konsumtion.
Har du lån, se om du kan förlänga återbetalningstiden så att månadsbeloppet blir lägre. Du kan också spara pengar på att slippa fakturaavgifter. Kolla upp om du kan välja en annan faktureringsmetod eller autogiro som inte kostar något.
- Kontakta de företag där du har skulder och försök att göra en avbetalningsplan direkt med dem. Förklara din situation och att om du inte de är villiga att hjälpa dig så kan dina skulder komma att hamna hos Kronofogdemyndigheten. Ligger skulderna redan hos kronofogden så kan du ändå försöka att göra en betalningsplan ihop med företaget så att skulden lyfts tillbaka till kreditbolaget.
- Sälj saker du inte behöver, använd pengarna för att lösa skulder. Har du tillgångar i form av värdesaker bör du överväga att sälja dem också.
- Jobba aktivt med att förbättra din ekonomi.
Det är inte bara lån som är svåra att få beviljade när det finns en registrerad anmärkning eller aktuellt skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten. Alla typer av ansökningar blir försvårade och det kan till och med vara komplicerat att få en bostad eller få ett mobilabonnemang beviljat.
Innan du ansöker om ett lån när du har skulder eller betalningsanmärkning bör du tänka efter noga. Se till att du har de ekonomiska förutsättningarna för att kunna betala tillbaka lånet så att du inte får ytterligare en registrerad anmärkning.
Din situation försämras avsevärt i ett sådant läge. Det kan till och med vara svårt att få lån hos mindre kreditföretag som beviljar snabblån.