Vad är lån med säkerhet?
Ett lån med säkerhet är på ett högre belopp än ett lån utan säkerhet. Det innebär att du kan låna till något som banken tar i säkerhet eller pant för lånet. Hus, lägenhet, semesterbostad, bil, båt är sådana saker som banken får som säkerhet och kan därför låna ut en större summa pengar än lån utan säkerhet.
Köpa fordon
Banken brukar bevilja ett billån upp till 80 % av fordonets värde. Du måste alltså ha 20 % själv i kontantinsats. Anledningen att du inte kan låna hela summan är för att ett fordon sjunker snabbt i värde och då minskar bankens säkerhet. Återbetalningstiden brukar ligga mellan 5 och 7 år beroende på bank, lån och summa.
Köpa fastighet
Ska du köpa hus eller bostadsrätt så behöver du en kontantinsats på 15 % av marknadsvärdet, resten kan du låna av banken. En del banker kan bevilja de resterande 15 % men i form av någon annan typ av lån som har en betydligt högre ränta.
Dock brukar de flesta banker se att du har kontantinsatsen själv. Hus och lägenhetslån har oftast en låg ränta eftersom lånet brukar vara högt och ha en lång återbetalningstid. Förr kallades det för topplån, idag finns inte topplån kvar.
Lånet bestod av en topplånsdel där räntan var högre och en bottenlånsdel där räntan var låg på sitt lån istället för ett och samma lån som det är idag. Det är sällan som en bostadsaffär minskar i värde vilket gör att banken kan låna ut ett högre belopp.
Ska du renovera så kan det behövas ytterligare låneutrymme. Banken gör då en ny värdering på hur renoveringen påverkar marknadsvärdet av fastigheten. Sedan får du ett tillfälligt lån fram tills det att renoveringen är gjord och banken kan värdera om bostaden på nytt. Efter det höjs det befintliga hus/bostadsrättslån.
Säkerhet
Som vi nämnt ovan så är en fastighet eller ett fordon en säkerhet för banken när du ansöker om ett lån men det finns även andra typer av säkerhet. Olika värdepapper och sparkonton kan vara säkerhet för banken vid en låneansökan. Bostadsrätt är naturligtvis också en säkerhet samma som en fastighet.
Lånelöfte
Lånelöfte är något man ofta hör i samband när man ansöker om ett lån med säkerhet. Anledningen är att man oftast behöver veta redan innan man ska köpa till exempel ett hus eller en lägenhet om man kan få lånet.
Banken lovar då redan innan köpet att du är kreditvärdig och vilken summa pengar du som mest kan låna vid en eventuell budgivning eller inför köpet du ska göra. Ska du köpa fastighet behöver du alltid ha ett befintligt lånelöfte för att kunna vara med vid en budgivning, annars nekar mäklaren dig att lämna bud.
Ska du köpa något annat av värde så kan du göra en snabb affär eftersom du vet att du kan få lånet och du kan lämna klara besked till säljaren. Vid större renoveringar är det också bra att ha ett lånelöfte så att du vet om renoveringen är genomförbar eller inte när du tar in offerter från byggare och eventuellt ska söka bygglov.
Vad uppger man vid en låneansökan?
Förutom dina personuppgifter så måste du uppge alla viktiga faktorer som har med din privata ekonomi att göra. Banken ser till hur stor årsinkomst du har, vilka skulder som finns i hushållet, vilka utgifter hushållet har månadsvis och vilka tillgångar som finns.
Det görs en kreditupplysning för att se att du inte har några betalningsanmärkningar. När banken har fått de här uppgifterna kan de börja behandla din ansökan och se hur stort låneutrymmet är efter det får du reda på om de kommer att bevilja dig ditt lån.
Lån med borgensman
Om du själv inte är tillräckligt kreditvärdig kan du ansöka om lån med en borgensman. Borgensmannen blir en viss säkerhet för banken eftersom ansvaret faller över på borgensmannen om du själv inte kan betala.
Vid en ansökan om lån med säkerhet kan det vara enklare att få någon att gå i borgen eftersom borgensmannen själv också får en säkerhet. En fastighet eller ett fordon går ganska så snabbt att sälja och då kan skulden lösas snabbt. Om du har en borgensman och funderar på att söka ett lån med säkerhet så finns det tre olika sätt.
Enkel borgen, då blir din borgensman betalningsskyldig först när det är fastslaget att du själv absolut inte kan betala lånet själv. Det är lite säkrare för borgensmannen men nackdelen är att skulden kan växa en hel del innan ärendet är klart.
Proprieborgen är samma som att ansvara för lånet. I detta fall skriver borgensmannen på att hen betalar skulderna direkt om du själv inte skulle betala dem. Det är en hög risk att ta, framförallt om lånet är stort och därför bör det vara ett lån med säkerhet så att det finns något att sälja i samband med att man får betala borgen. Viktigt är också att man verkligen litar på varandra om man ska stå som borgensman.
Flera borgensmän är också ett alternativ. Om du har möjlighet att ha flera borgensmän så blir belastningen inte lika hög som när en ensam individ går i borgen för en annan person. Men de måste finnas på papper att de har delat ansvar för skulden eftersom banken då endast kan kräva varje borgensman på sin andel av skulden.
Om de är solidariskt ansvariga för skulden och någon väljer att inte betala så kan banken kräva betalning från någon av de övriga borgensmännen.
Ett lån utan säkerhet är därför inte att rekommendera att gå i borgen för eftersom då är risken stor att man som borgensman kan få ta över någon annans skuld utan att det finns något av värde så att skulden kan lösas.